Welcome To My BlogFollow or Dashboard

Monday, June 3, 2013

the best planner :)


" Rindu itu fitrah tanda awak masih mentah dalam menguruskan insaniah diri "

Bismillahiramanirahim :)

" atin..... aku rindu dia " 
erm itu je ayat yang keluar dari mulut dia . aku faham siapa yang dia maksudkan . dia jauh dan itu ibarat bonus buat kau lah kawan .takpe aku sangat paham apa yang kau rasa weh . aku pernah rasa yang kau rasa sekarang . kenapa ? jangan ditanya tentang kenapa kau merasai perasaan itu . yer LUMRAH manusia .apa yang kau rasa tak salah cuma kawallah dengan iman dan taQwa . 

lama aku melihat dia termenung macam tuu .. sebagai sahabat . komfem aku risau melihat keadaan dia macam tu . benda normal , bukan aku nak menyibuk tapi menjadi lumrah aku untuk bertanya . yer , dia ceritakan satu persatu dan aku mendengar dengan tekun . akhir dia bercerita .. 
satu je respon aku ----> aku tersenyum :) mestilah dia pelik kenapa dengan aku .
okey , cerita kita sama tapi mungkin sikit berbeza . kita mnyimpan perasaan pada seseorang yang kita tak tahu sama ada dia macam tu jugak or what ?

erm . memendam itu sangat susah sebab ia menjadi rahsia antara kita dan Allah :) enough 
tapi , kadang apabila tak larat dipendam . tak salah kiranya diluahkan pada seseorang .
erm , nak menasihati dia ibarat menasihati diri sendiri .. cermin la katakan .. 
 satu je aku pesan . 

" don't ever force yourself to forget him but force yourself to pretend on this way -----> ISTIQAMAH sayang :)



kau takkan dapat lupakan dia sebab apa :? bukan mudah kita nak lupakan orang yang dah banyak tolong kita time susah , ada time kita need someone . bagi semangat kat kita . sokong dan tegur kita bila kita salah :) even kawan sendiri pon macam uh kan . so it's normal la if susah kita nak lupakan dia .
so . jangan pernah paksa untuk lupakan dia sebab ujian ini Allah bagi pada mereka yang hebat sahaja.
kau berada dalam kalangan yang hebat kalau kau lalui semua nie dengan Iman dan Taqwa . yer aku bercakap dengan cermin . #noteToMyself 

Allah takdirkan kau di jalan ini kerana Dia punya perancangan yang lebih baik . 
mngkin dengan ini kau akan menjadi lebih menghargai apa itu rasa sayang :)
         kau bersabar banyak ganjaran yang akan tiba . trust for a piece of Du'a :)

********************************************************************

" kenapa dia menangis nie " monolog aku dalam hati . risau mungkin -,-' aku tarik tangan dia sedang dia berjalan sediri . alahai kenapa nie ? aku ajak dia ke satu sudut . ceritalah :) aku mendengar 
dia tak bercerita tapi hanya mengalirkan airmata . aku faham . menagislah kerna aku tahu betapa perit merindui dia yang bukan halal buat kita  . bukan kita inginkan tapi fitrah insani :)


Erm , tiada kata yang dapat aku berikan melainkan memintanya berbicara dengan Dia.
ketenangan yang abadi ada di situ . jadi temui Dia dan adukanlah segalanya pada Dia ... 

 :: Allah itu pemberi segala rasa jadi , kembali pada Dia seandainya kau merasa terlalu leka ::


p/s : kepada yang berkenaan , saya tak ciplak cerita awak erk  . awak mungkin fantasi tapi saya realiti . and terima kasih kerana nmemberi idea untuk menulis




lensa kamera ILAHI



" Kita hanya tetamu di dunia , jadi tanya Allah apa peranan kita di sini . 
Kita hanya hamba jadi tanya ' Tuan ' apa khidmat kita diperlukan di sini.. jadilah manusia yang 
memberi manfaat kerana syafaat kekasihNya akan diperoleh di sana "

Bismilahirahmirahim  :)

amanah telah kembali sebagai seorang pelajar . menulis hanya bila kelapangan . 
kerana medan dakwah itu amat luas :) hari nie dekat sri damansara ada bengkel penulisan kontemporari anjuran telaga biru . admit memang nak pergi .. tapi ibu ngan ayah tak bagi sebab risaukan aku . 
ada ustaz pahrol Juoi , uztaz Zahazan and ada sorang lagi .... takpelah , moga niat ini menjadi pahala .
mungkin ada hikmah kan ^^ tahun depan mungkin ada lagi kan . boleh pergi tak ? 

percaturan Allah tidak pernah mengecewakan :)

kadang kita tak nampak segala macam hikmah sebab kita mencari kesmpurnaan .
mana mungkin menjumpai yang sempurna kerana manusia bersifat lemah . lihatlah dengan kamera hati bila menilai sesuatu . kerana hikmah kebenaran ada jika dilihat bersandarkan Allah .. 
kadang manusia lambat sedar dengan apa yang berlaku ..

LENSA ILAHI ? pelik dengan tiltle nie .. erm , Allah tak perlukan kamera atau apa apa cermin untuk melihat kita sebab yang kita lakukan bertitik tolak pada ketentuan yang Dia sendiri tetapkan . so pernah terfikir kenapa manusia tak pernah jemu membuat kesilapan sedangkan tahu sifat Allah itu yang Maha Melihat ? mungkin belum tiba azaaab ataupun sebab merasakan jawatan dan pangkat yang dipegang tak melayakkan kau menunduk ke bumi ....

kadang jangan terlalu mendongak ke langit mencari rezeki kerana apa di lantai bumi tak semestinya yang tidak  membawa ke pintu rezeki
 

betapa mudah manusia mudah lupa dengan nikmat Allah .
kita sihat kerana kebaikan Allah . kita gembira kerana kesempatan yang Allah bagi.
ye .. PELUANG ! setiap saat kita di bumi nie adalah peluang .
kerana masa kita sangat suntuk . sangat kurang jadi peluang itu sangat hampir .

" jangan dihitung bila kita bakal dijemput Ilahi tetapi hitung berapa hari lagi kita diberi masa untuk beraksi sebagai hamba Ilahi "
                             
kebaikan yang kita buat tak semestinya menjadi bahan pujian manusia .kadang boleh menjadi fitnah pada empunya . kan ? logik? hati kita memang lain lain sebab manusia dicipta sebagai pelakon yang menjadikan pentas dunia sebagai medan mencari rezeki.
ada yang menjadikan dunia tempat berhibur semata . ada yang menjadikan dunia tempat mencari ilmu duniawi ukhrawi .. namun , ciptaan Allah terhadap manusia hanya satu tujuan ----- > mencari mardhatillah :)

jadi , apa pun yang kita buat atas muka bumi ie pastikan redha Allah itu utama .
memandang ke angit seolah melihat Allah memerhati kita . ya . disitu kita lihat lensa Allah merakam setiap pergerakkan kita untuk menjadi 'hadiah' buat kita di hari 'BERTUAH' nanti .

kita dipandang baik di dunia bukan kerana kita memang baik tapi kerana Allah menutup aib kita di dunia :) jangan dicari aib orang kerana aibmu dijaga oleh Allah ....
kita memang takdek hak langsung nak dedahkan aib orang sebab hak itu semua atas Allah . jadi , bertindaklah sebagai seorang muslim yang mencari perhatian Ilahi bukan perhatian duniawi .




bila mana kau merasakan dunia ini memenatkan . bersujudlah kerana akhirat itu sangat hampir :)


Kerana Allah sangat baik :)


" Umat Islam tidak akan merasakan nikmat Islam yang sebenarnya seandanya hati mereka hangus dibakar api permusuhan sesama sendiri . Perpaduan adalah keberuntungan bagi ummah iaitukeberuntungan  yang diperoleh tanpa merugikan mana mana pihak " 

Bismilahirahmanirrahim :)

just back from school . baru 3 hari duduk rumah . seminggu dihabiskan dengan sesi perkampungan ilmu dekat sekolah . okey great ! even jadual sangat padat tapi untuk kebaikan jugak kan ? if duduk rumah pun tak sure boleh habeskan silibus ke tak . nampak tak ? perancangan Allah itu sangat sempurna .
 act dekat sekolah macam macam benda nak post but totally blank bila dah sign in blogger.com nieh -,-
okey lumrah .. setiap perkara berlaku dengan izin Allah :)

almost a month kami tak berhubung . bukan bermakna saya kuat tapi semua nie datang dari Allah .
dijadikan jarak ini pelindung yang sangat utuh .. fi hifzillah ya anta ^^ perubahan yang berlaku mungkin memberi kesan padaa kita ------> sangat ! tapi hidayah yang diberi tak daatang selalu dan pada yang tertentu ...

.................................................................tukar topik............................................................................

memang tak sangka . sudah 17 tahun kan ? tapi perangai masih sama . bila nak berubah nie ? 
sampai bila aku nak jadi macam nie . matured boleh ? aku cepat sangka buruk dengan orang la .
yeah itu salah satu sifat buruk aku . teruk kan ? dan sangat senang percaya cakap orang .
yang menghairankan aku sendiri benda baik susah sangat nak percaya tapi bendaa buruk . okey WIFI saya sangaat laju nak connected :) i'm bad kan .......................
okey . judge people macam tuu memang tak baik so patut dihindarkan nie . shuh shuhh --------**




dia tak seperti yang mereka sangkakan . ye dia hebat di twitter :) kata2 dia dapat membuatkan ada yang mengata > dia tak bercakap buruk tetapi kebenaran yang nyata . Allaahhu ... cepatnya aku bersangka buruk.
mungkin kerana kondisi iman yang belum sempurna membuatkan aku jadi cepat mengata . 

                      " pandai tweet macam macam tapi ada dia buat ? "
     " kadang aku rasa tweet dia tu semua nak cari publisiti orang je .. manusia nak femes "

semua aku dengar . tapi bukan semua dari mereka . aku juga ! maafkanlah aku kerana terlalu cepat menghukum seseorang atas perkara yang dah jadi . mungkin . biarlah dia berkata2 . hak asasi manusia .
sebab aku tahu sebelum dia mengatakan sesuatu , mesti dia fikir dahulu kan ? so , maaf sebab terlalu cepat membuat kesimpulan hati . ishhh hati . kondisi Iman belum stabil nie . banyak yang perrlu diperbaiki .

teringat satu malam . tengah aku sorang2 melayan perasaan atas kati yang 'empuk' tuu . tiba2 datang sahabat aku .. afini shamsudin :) dia datang nak bersembang katanya . erm , macam paham je aku kesunyian ---> insomnia la malam tuu (tak boleh tidor ) then borak2 macam2 . aku terkeddu dengan satu topik yang kitorang bualkan malam tu .. it about KAMI . truthly aku dan dia belum cukup kuat untuk menutup dengan sempurna . mungkin aurat sudah tapi nak menutup sifat yang pelik2 nie .. alahai takut menjadi fitnah agama .



" sebelum nak buat benda yang orang nampak . kita betulkan yang antara kita dan Allah dulu .. "

itu yang fini cakap . aku setuju :) kita betulkan solat fardu dulu . akhlak kita dulu . then pergaulan kita dengan manusia .. dengan Allah :) hablu mina Allah hablu mina nas ......................... kan ^^
menutup aurat itu kewajipan tapi kalau akhlak kita tak selari dengan pemakaian . so how ? 
aku banyak kali terfikir macam nie . sebab kekurangan aku banyak sangat . kata2 yang aku tweet kat twitter , facebook ... tak perfectly aku buat . aku ikot . so then ?  sama2 kita betulkan diri . moga Allah membatu tiap langkah kita menuju JannahNya :)

"masa yang kita punya sangat singkat jadi jangan singkatkan lagi dengan memikirkan masalah orang yang kita sendiri tahu kita tak boleh membantu . cuma bantu dia dapatkan bantuan Allah :) "

p/s : maaf ini untuk hamba yang hina ^^